“Един живот като учител и не само”

“Един живот като учител и не само”

На 29 април тази година учителят по философия Калоян Шишков в залата на общинския музей представи своята книга “Един живот като учител и не само”. В препълнената зала присъстваха ученици, бивши и настоящи учители, oбщественици, кметът на общината д-р Арбен Мименов и други гости.

След представянето на книгата, всеки който желаеше можеше да вземе думата. Тук поместваме част от изказванията със съкращения.

Денка Николова, учител по български език и литература:
Книгата излезе сравнително скоро и не знам колко от вас са успели да я прочетат. Аз получих книгата като подарък от г-н Шишков, за което му благодаря. Прочетох някъде около 1/3 от нея. Ще споделя своето мнение не като критик, защото нямам претенцията да бъда такава, а ще споделя своето впечатление като колега на г-н Шишков. Възхитена съм от жанровото разнообразие на тази книга. Това на първо място за мен е една автобиография, изключително искрена, откровена и силна. За мен това обаче е едно методическо ръководство за иновациите в съвременното българско училище. Едно методическо ръководство не само за часовете по философия и история, а за всички предмети. Ние можем спокойно да използваме тази книга като наръчник за методи на образование на обучение на децата. Това е и една откровена изповед на човека, на гражданина, на учителя Шишков. Той разглежда и въпроси, които касаят социалния живот не само в българското образование, но и въпроси, които касаят социалния живот на българите и в частност от нашия район.

За мен беше изключително интересно онзи момент, в който г-н Шишков споделя проблеми касаещи живота на селото. За мен това е и една история на СОУ Сатовча, история за извънкласните форми на дейност. Това е и една история на Клуба за ООН, който прослави нашето училище и Сатовча. Не знам дали си давате представа колко много този клуб даде на нашите деца. Аз съм вече 33 години учител в СОУ Сатовча и наистина усетих промяна в самочувствието на децата след създаването на този клуб. Заслуга на г-н Шишков е, че той вдъхна самочувствие на нашите деца. Спокойно мога да кажа, че децата ни умеят да изразяват позиция, да говорят свободно, благодаря и на Вас г-н Шишков и на Клуба за ООН. Трябва да го имате и вие това самочувствие. Книгата наистина е много разнообразна и ще говорим още, когато я прочета, когато стигна до края.

Дани Моллова-ученичка от 11б клас:
Аз не мога да кажа нищо за книгата, понеже все още не съм я прочела, но възнамерявам да го направя. Искам да изкажа голяма благодарност на г-н Шишков първо като учител, защото той е човекът, който наистина ни подкрепя и който ни гласува най-голямо доверие, не се отказва от нас, дори когато ние го правим. Раздава се максимално за своите ученици и винаги търси начин да ни даде възможност да се изявим и да покажем на какво сме способни. Приемаме неговата критика, защото тя е градивна за нас и наистина искам да кажа, че съм му много благодарна за всичко, което е направил за мен.

Селверка Странджева, ученичка от 11а клас:
Аз също искам да кажа, че получих една от книгите му като подарък, за което много благодаря. Тя беше написана с изключително много усилия. Аз се явявам като частичен свидетел, макар и да не съм я прочела цялата. От нея може да се вземе много, както поука, така и всичко необходимо за изграждането на една личност. Всичко онова, което е написано в нея е някаква необходимост. Както каза господина дори и да не я прочетеш цялата книга, ако само отвориш на някоя тема, може да разбереш посланието й.

Д-р Арбен Мименов-кмет на община Сатовча:
Уважаеми г-н Шишков, госпожи и господа и скъпи ученици. Първите от 10-те аз го спазих, набавих си книгата чрез дарение от г-н Шишков. Прочетох съдържанието, не можах да прочета нататък, защото книгата е вкъщи и моята съпруга я взе и сега не ми я дава. И действително нейните думи са, че книгата е много интересна от много други книги. Тя беше толкова вдъхновена, че не й стигна един час да ми разкаже. С г-н Шишков се познаваме повече от 15 години, наблюдавал съм неговата инициатива, неговото творчество, неговото желание за работа. Да не ми се обидят другите учители, но действително имам наблюденията за всички училища – конкретно нашите 4 гимназии, рядко се срещат такива учители, които имат такова желание да развиват извънкласни дейности и така да допринасят за развитието и самочувствието на децата и това всичко става чрез практика, чрез общуване и чрез симулативни игри, дебати и т.н. Смисълът е ясен, принципът е ясен – вложени са изключително много труд и усилия. За мен като кмет на община Сатовча всяка дума казана или написана, всяко изречение казано или написано за добро на всички нас на територията на нашата община е изключително хубаво и важно. Тази книга за мен е голяма гордост, трябва да бъде гордост и за всички вас. Хубаво е книгата да я имат в библиотеките на училищата и читалищата, защото е интересна, поучителна и важна за всеки ученик. Тази книга трябва да има във всяка къща. Да сте жив и здрав г-н Шишков и нека всеки да следва вашият пример.

Г-н Сиркьов - директор на училището, сподели, че написаното от г-н Шишков му напомня и за себе си и пожела бъдеща съвместна работа и след неговото пенсиониране.

Изказаха се още г-н Кирил Караколев - бивш учител и директор, Румяна Гарова, която благодари на г-н Шишков като класен ръководител и заяви, че класът много го обича.

Румяна Юзекчиева - майка на Янис, която сподели, че ще я прочете с удоволствие и ще я занесе в чужбина, където работи и живее.

̽*текста е представен от учениците - Миглена Гарова, Румяна Гарова и Сузана Гарова.