“Ден на розовата фланелка”

“Ден на розовата фланелка”

На 26 февруари 2014 г. по инициатива на Клуб “Чужди езици”, учениците от СОУ “Св. св. Кирил и Методий” за първи път отбелязаха Деня на розовата фланелка, с което изразиха своята съпричастност към позитивната учебна среда и казаха НЕ! на тормоза и агресивните прояви в училище.

Облечени в розово, учениците се включиха в редица мероприятия като:

  • изработване на постери
  • изработване на розова кутия, в която събираха мненията на всички в училището
  • анкетиране на учениците от гимназиален етап (Резултати от анкетата)
  • изработване на мултимедийни презентации
  • участие на учениците от 10 клас в урок на тема “Не! на агресията в училище

Много от учениците се облякоха в розово и носиха розови лентички, осигурени от Председателя на Клуб “Чужди езици” – Дани Моллова.

На информационния монитор във фоайето бе представена интересна информация за Деня.

Учениците от СОУ Сатовча за пореден път показаха, че са отворени за всички нови идеи, особено когато се отнася за толкова важни неща като толерантността в отношенията.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище в Канада. Той е познат също и като “Ден на розовата фланелка”. На този ден участниците носят розово, за да изразят своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, е-мейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 г. 27 февруари е обявен за ден срещу тормоза в училище. Оттогава много ученици отбелязват този ден като обличат розови дрехи, на които пише “Тормозът спира тук” и “Ден на розовата фланелка”. Инициативата намира подкрепа сред много деца от цял свят.

Снимки