Световен ден за борба с агресията в училище

Световен ден за борба с агресията в училище

Днес в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Сатовча, отбелязахме Световния ден за борба с агресията в училище. Познат е още като „Ден на розовата фланелка“, който се отбелязва всяка година в последната сряда на февруари и е популярен сред учениците от много държави, а в България се отбелязва за първи път през 2012 година.

В днешните динамични времена агресията в училище е все по-срещано явление сред подрастващите. Тя може да е породена от гняв, безсилие, страх, безпокойство, тревога, липса на усещане за сигурност, знания и умения как да се реагира в дадена ситуацията. Затова цялата седмица е посветена на борбата срещу насилието не само в училище, а и извън него.

Проведени бяха следните дейности, посветени на Световния ден против тормоза и агресията в училище:

  • Проведоха се две лекции – първата с учениците от начален етап (от 1. до 4. клас), а втората с учениците от 5. до 7 клас, с лектор г-жа Искра Гулева – педагогически съветник в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, на тема „Не превръщай шегата в тормоз“;
  • В понеделник – в часа на класа, под ръководството на класните ръководители, се проведоха беседи, свързани с агресията и тормоза;
  • Учениците от Ученическия съвет призоваха всички да бъдат облечени в розово или бяло на самия 28 февруари, с което да покажем съпричастност, загриженост, разбиране, мъдрост, добрина, търпение и най-вече да кажем: „Стоп на тормоза в училище“.