Обучение на учители по природни науки в ЦЕРН-Женева

Обучение на учители по природни науки в ЦЕРН-Женева

Г-жа Нели Бурова, старши учител по Химия и ООС в СУ Сатовча, взе участие в обучение на учители по природни науки в ЦЕРН-Женева между 15-23.07.2023 г. по НП „Квалификация на педагогическите специалисти“ към МОН.

ЦЕРН е Европейска Организация за Изследвания в Областта на Физиката на Елементарните частици и притежава най-големия комплекс от ускорители в света. Основатели са 12 европейски държави през 1954 г., а към момента в организацията участват 33 страни членки и асоциирани членки, над 100 националности и общност от около 17 000 човека.

Нели Бурова бе един от 30-те преподаватели по природни науки, имащи изключителната възможност да присъстват на лекции, проведени от българските учени, които работят в ЦЕРН. Статутът на България, която е 20 страна член официално от 11 юни 1999 г. дава възможност на българи да работят в ЦЕРН, като служители-физици, инженери, компютърни специалисти, да участват по проекти и програми за обучение.

От 2008 г. стартират и Български учителски програми, чийто инициатор и ръководител е г-жа Свежина Димитрова, директор ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ - гр. Варна. През 1991 г. е създаден проекта СМS, в чийто екип участват и български учени.

С вълнение г-жа Бурова споделя, че да слезнеш на 100 метра под земята, да усетиш високите енергии и близо 4Т магнитното поле, да се докоснеш до световните и европейски учени, които творят чудеса-открития е невероятно преживяване, което ще помни за цял живот.

С благодарност към целият екип български учени там и най-вече към г-жа Свежина Димитрова, която сбъдва мечти!