Международна обучителна, преподавателска и учебна дейност в гр. Андрия, Италия

Международна обучителна, преподавателска и учебна дейност в гр. Андрия, Италия

Във връзка с проекта по френски език на тема „Творчески, активни и отговорни тинейджъри за европейско гражданство”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 2, Стратегически партньорства, ученици и учители от Италия, Румъния, Португалия и България, участваха в международна обучителна, преподавателска и учебна дейност в гр. Андрия, Италия, в периода от 26.02.2023 – 04.03.2023 г.

Темата на мобилността бе „Да ценим културното си наследство“.

На 26.02.2023 г., бяхме посрещнати любезно и мило от екипа на Италия. Имахме възможността да се разходим из гр.Бари, където разгледахме забележителностите на града и красивата крайбрежна алея на Адриатическо море - една от най-дългите в Италия. След пристигане на партньорите от Португалия и Румъния, се отправихме към град Андрия.

На 27.02.2023 г., г-жа Francamaria Gesu и директорът на училище „Carlo Troya“, ни приветстваха с „добре дошли“ под звуците на химните на Италия, Румъния, България, Португалия и Европейския химн. Учениците ни изненадаха с богата музикална програма и типични италиански танци. Последва ателие за представяне на природните и културни наследства на страните-партньори. Следобед разгледахме забележителностите на град Андрия – катедралата „Сан Франциско“, историческата част, магазина за бонбони Mucci Giovanni, с традиция от 1894 година и др.

На 28.02.2023 г., се представиха дейностите от страните-партньори, разработени в рамките на НПО, а след това в екипи учениците си сътрудничиха онлайн с Google Drive. Следобед посетихме „Parco Nazionale dell'Alta Murgia“ и замъка дел Монте - културно наследство на ЮНЕСКО.

На 01.03.2023 г., прекарахме прекрасен пролетен ден, откривайки природното наследство на Италия. Това посещение беше като пътуване във времето на Античността, тъй като открихме два древни града - Матера и Гравина и се обогатихме с важна информация за историята, културата и цивилизацията на Италия от най-древни времена до наши дни.

На 02.03.2023 г., започнахме със симулационна игра за фиктивна среща в Европейския парламент, ръководени от екипа на Италия. Работните екипи предложиха решения за екологичните проблеми, разгледани в проекта и ги представиха на кръгла маса. След работния процес, посетихме фабриката за сирене Ломбарди - Казефицио, видяхме занаятчийския процес за производство на моцарела, който завърши с дегустация на типичното италианско сирене. Следобед се отправихме към красивия град Трани, разположен на брега на Адриатическо море, където посетихме замъка „Свево“ и катедралата „Свети Николай“.

На 03.03.2023 г., денят започна с поздрави от страните-партньори по повод Националния празник на Република България. Направихме оценка на мобилността в Padlet стена от албума „Еко-граждани, еко-приятели на планетата“, където учители и ученици си сътрудничиха, публикувайки снимки и впечатления. След оценката, се отправихме към кметството на град Андрия, където бяхме топло посрещнати в заседателната зала от кмета.

Интернационалната вечер започна с танцов и театрален спектакъл „Шансон дьо Роланд“, подготвен от италианските ученици, както и с тържествена церемония по връчване на сертификатите за участие в мобилността.

Всички тези дейности са незабравими преживявания за ученици и учители. Високо оценяваме доброто сътрудничество с партньорите и богатите резултати от този проект.

Изказваме благодарности на: Европейската комисия, програма „Еразъм+“, ЦРЧР, гр. София, г-жа Francamaria Gesu – Координатор на Италия, г-жа Addolorata Guarino – директор на училище „Carlo Troya“, г-жа Anca Turcu – Координатор на Румъния, г-н Florin Morar – директор на училище „Colegiul Național „Silvania“ Zalău“, Румъния, г-жа Aldina Nobre – Координатор на Португалия.

Благодарим Ви!