Международна обучителна, преподавателска и учебна дейност в гр. Карегал до Сал, Португалия

Международна обучителна, преподавателска и учебна дейност в гр. Карегал до Сал, Португалия

Във връзка с проекта по френски език на тема „Творчески, активни и отговорни тинейджъри за европейско гражданство”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 2, Стратегически партньорства, ученици и учители от Португалия, Италия, България и Румъния, участваха в Международна обучителна, преподавателска и учебна дейност в гр. Карегал до Сал, Португалия, в периода от 06.11.2022 – 12.11.2022 г.

Темата на мобилността бе „Да защитим нашите гори от пожари“.

На 06.11.2022 г., бяхме посрещнати любезно и топло от екипа на Португалия. Имахме възможността да се разходим из историческата част на гр. Порто. Вечерта се отправихме към град Авейро, където бе и първата ни нощувка.

На 07.11.2022 г., участвахме в ателие за изработване на традиционни португалски бонбони - „ovos moles”. Разходихме се с корабче и се запознахме със забележителностите на гр. Авейро, наричан „Португалската Венеция“. По-късно се отправихме към Коста Нова – една уникална местност, където живеят рибарите от региона. Успяхме да видим и Атлантическия океан, а желаещите се потопиха във водите му. Привечер се отправихме към малкото градче Карегал до Сал, където се намира партньорското училище.

На 08.11.2022 г., г-жа Aldina Nobre и директорът на училището ни приветстваха с добре дошли под звуците на химните на Румъния, България, Италия, Португалия и Европейския химн. Последва ателие за работата на ученическа неправителствена организация от Португалия. Изнесена ни бе лекция за НПО „Родители в мрежата“ от д-р Селия Кортез. След дейностите, се отправихме към кметството, където кметът на Карегал до Сал ни посрещна любезно, разказа ни за градчето, което е общински център на 13 села. Върнахме се в училището за следващото ателие, където партньорските училища представихме видеa за горите, растителните видове и природата. Следобед се отправихме към конната база „Associação Equiterapêutica do Dão-AED“, където специални инструктори изнесоха лекции, а учениците имаха възможността да яздят коне.

На 09.11.2022 г., посетихме учебна база за борба с горските пожари - „Bombeiros de Carregal do Sal“. Бяха ни демонстрирани опити за опазване на горите от пожари. Учениците от партньорските училища проведоха дебат по темата. Следобед открихме руините на римския град Конимбрига. Разходката из музея беше много интересна и полезна.

10.11.2022г. - този ден бе посветен на фигурата на Аристид де Соуса Мендес и проекта „Дълг за паметта“ (проект на ЮНЕСКО на AECS). Посетихме къщата на Пасал и началното училище Aristides de Sousa Mendes. Следобед се проведе работилница по рисуване върху керамични плочки, в която учениците дадоха крила на въображението и креативността си под ръководството на художниците Josefa Reis и Isabel V. Тези плочки ще се интегрират в книгата „Да бъдеш осъзнат“. Следобедът завърши с презентация за живота на Aristides de Sousa Mendes, представена от неговия внук - д-р Антонио де Монкада Соуса Мендес и учителя по история - Дорес Сервейра. Последва дискусия на тема „Как да интегрираме гражданското образование в нашите класове?“. Завърнахме се в училището в Карегал до Сал и направихме оценка на мобилността в Padlet стена от албума „Еко-граждани, еко-приятели на планетата“.

На 11.11.2022 г., посетихме основното училище в Carregal do Sal, където учителите по математика бяха организирали уъркшоп „FunMath“ за развиване на креативното мислене у учениците. Имахме удоволствието да присъстваме на тържество в училището, където най-малките драматизираха пиеса, а най-големите бяха подготвили богата музикална програма. Следобед участвахме в работилница за опазване на горите.

Интернационалната вечер започна с много игри и забавления, както и с тържествена церемония по връчване на сертификатите за участие в мобилността.

Всички тези дейности бяха уникални и незабравими моменти за ученици и учители. Това са преживявания, които остават за цял живот.

Изказваме благодарности на: Европейската комисия, програма „Еразъм+“, ЦРЧР, гр. София, г-жа Aldina Nobre – Координатор на Португалия, г-жа Anca Turcu – Координатор на Румъния, г-жа Francamaria Gesu – Координатор на Италия.

Благодарим Ви!