Международна учебна, преподавателска и обучителна дейност в гр. Шака, Италия

Международна учебна, преподавателска и обучителна дейност в гр. Шака, Италия

Във връзка с проекта по френски език на тема „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 2, Стратегически партньорства, 45 ученици и учители от Италия, България, Белгия и Румъния, участваха в международна учебна, преподавателска и обучителна дейност в Шака, Италия в периода от 08.05.2022 – 14.05.2022 г.

На 08.05.2022 г., бяхме посрещнати от екипа на Италия. Направихме разходка из историческата част на гр. Шака, Сицилия.

На 09.05.2022 г., г-жа Лина Валенти и директорът на училището ни приветстваха с добре дошли под звуците на химните на Белгия, България, Италия, Румъния и Европейския химн. Чрез презентации бяха представени училищата-партньори по проекта.

Учениците от партньорските училища участваха в мултикултурни екипи за създаване на постери с традиционна храна. Имахме възможност да дегустираме местни сладкиши.

Програмата продължи с две ателиета за учениците – изработване на керамични съдове и работилница за кулинарни изделия.

На 10.05.2022 г., посетихме каменните скулптури в Омагьосания замък, гр. Агридженто, вила „Кефос“ и долината на храмовете - уникална редица от златистокаменни дорийски храмове покрай дълъг хребет, обърнати към морето.

На 11.05.2022 г., посетихме музея на Карнавала в гр. Шака, запознахме се с рецептите за типична италианска пица – приготвяне, изпичане в пещ на дърва и дегустиране. Следобед участниците показаха танци на различните партньорски страни.

На 12.05.2022 г., посетихме гр. Палермо – разгледахме средновековните исторически паметници с арабски и византийски архитектурни елементи, катедралите на града и площад „Претория“. Следобед посетихме куклен спектакъл в театър „Чарлз Моне“, представен от Е. Макунзо.

На 13.05.2022 г., посетихме планината „Св. Калоджеро“, Базиликата и пещерата на светеца.

Вечерта, домакините бяха организирали интернационална вечер, на която бяха връчени сертификатите от мобилността.

Изказваме благодарности на: координатора от Белгия – Romain Hublet, домакините от Италия и партньорите от Белгия и Румъния.

Благодарим Ви!