Учители от СУ Сатовча участваха в Десетата Национална конференция „Насърчаване на четенето“

Учители от СУ Сатовча участваха в Десетата Национална конференция „Насърчаване на четенето“

Центърът за развитие на човешките ресурси /ЦРЧР/, в ролята си на Национална агенция по програма „Еразъм+“, на Национално звено за координация eTwinning, Национален Еврогайдънс център и Национален Европас център, проведоха Десетата Национална конференция „Насърчаване на четенето“ в периода от 28-30 юли, в хотел Империал, гр. Пловдив.

Официалната част бе открита от г-н Михаил Балабанов - изпълнителен директор на ЦРЧР, който поздрави участниците, като им пожела нови и вдъхновяващи възможности за обмяна на опит и идеи.

Водещ на форума бе г-жа Милена Караангова – главен експерт в ЦРЧР.

Акцентите бяха поставени върху теми, свързани с иновационните методи, подходи и техники за работа с ученици, за мотивацията им да четат; с практични идеи от проекти еTwinning и Еразъм+, посветени на грамотността, четенето, STEAM, магията на думите, словото и тяхната сила.

Присъстваха 85 участници от различни краища на България, след спечелен конкурс на тема „Споделените думи“, между които - г-жа Маруся Лозанова – старши учител по английски език и г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език. Те презентираха един еTwinning проект с нов прочит, ново разбиране, нова светлина и нови знания на тема „Дигитална обиколка на седемте чудеса на света“, реализиран с учениците от 9 клас при Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с. Сатовча.

В края на втория ден се проведе вечер на поезията и музиката – прозвучаха песните на поетесата бард Татяна Йотова и стихове на участниците, с водещ Нели Радева.

Като участници в конференцията имахме възможността да се запознаем с новости и добри практики, както и с успешни европейски проекти, насочени към насърчаване на четенето, прилагани в системата на предучилищното и училищното образование в България и в други европейски държави.

Конференцията завърши с изложба, озаглавена „Какво четеш?“. Всеки участник имаше възможност да представи любима книга и да привлече нови читатели.

Подарихме цялата новосформирана колекция на читалищните библиотеки в град Копривщица и село Долен, област Смолян. Така дадохме своя принос към голямото национално библиотечно сърце, създадено с много желание и обич към книгата.

Истински щастливи и горди сме, че бяхме класирани да участваме в този прекрасен форум, успяхме да се докоснем до креативни и амбициозни хора и достойно да представим СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Сатовча.

Изказваме своите най-искрени благодарности на: г-н Михаил Балабанов – изпълнителен директор на ЦРЧР, г-жа Милена Караангова – главен експерт в ЦРЧР и нейния екип за отличната организация, всички участници в конференцията.

Благодарим Ви!