СУ Сатовча отбеляза Деня на европейските езици

СУ Сатовча отбеляза Деня на европейските езици

СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Сатовча отбеляза Деня на европейските езици под мотото „Единни в многообразието“.

Организаторите на мероприятието бяха учителите по чужди езици: г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и г-жа Маруся Лозанова – старши учител по английски език.

Всяка година на 26 септември, съветът на Европа и хиляди граждани по света празнуват деня на европейските езици, ден, в който се чества богатата мозайка от различните езици. Това многообразие допринася за обогатяването на езиковото и културното наследство.

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на това удоволствие. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.

Целта на мероприятието бе да се насърчи изучаването на чужди езици в училището и да се популяризира богатото и езиково и културно разнообразие за повишаване нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство.

Чрез мултимедийни презентации учениците бяха запознати с държавите-членки на Европейския съюз, хронологията на официалните езици, официалните азбуки, официалните вестници, програмите, даващи възможност за обучение в чужбина.

Учениците работиха в различни ателиета: проучваха страните-членки на Европа, техните символи и валутни единици, писаха на различни европейски езици, попълваха въпроси, свързани с културното многообразие и др.

Учениците имаха възможност да се регистрират в националната онлайн игра „Открий превода“. При правилни отговори на въпросите, те ще участват в жребий за следните награди:

  • първа награда – таблет
  • втора награда – подаръчен ваучер на стойност 240 лв. за покупка от книжарница
  • трета награда – подаръчен ваучер на стойност 160 лв. за покупка от книжарница

На 28.09 ще участваме в конференцията „Образованието започва с езика“, организирана от еврокомисаря Мария Габриел, а от 30.09 – 02.10 ще се включим в интерактивни, виртуални събития, викторини и игри на различни теми − музика, природа, култура, културно наследство.

Мероприятието е дейност от двата нови проекта на училището по програма „Еразъм+“, КД 2, Партньорство за училищен обмен КА229 – „Активни, креативни и отговорни тинейджъри за европейско гражданство“ и „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“.