Виртуален 24 май в СУ Сатовча

Виртуален 24 май в СУ Сатовча

Както във всички училища и културни институции в България, и в Средно училище – Сатовча ученици и учители отбелязаха виртуално настоящия 24 май. За целта в училищната платформа Microsoft Teams, в която се провежда дистанционното обучение, бе създаден екип „24 май“. В него се включиха както учителите, така и зрелостниците и други ученици от горен курс в училището.

В навечерието на празника учениците от 10 клас Мирослава Хаджиева, Снежана Шекерова и Лора Каптиева поднесоха цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в двора на училището, което има за патрон името на създателите на славянската азбука. Десетокласничките рецитираха стихове, поднесоха слово-възхвала на делото на славянските първоучители, припомниха мястото на знаменитата дата 24 май в празничния календар на българите. Не пропуснаха да поздравят зрелостниците в училището, които напускат училищния праг на този последен за тях празник.

На 24 май виртуалното тържество в платформата бе открито от учениците в 10 клас Снежана Шекерова и Мирослава Хаджиева. Те приветстваха ученици и учители по случай празника на българското слово. Директорът на училището г-н Джеват Дунчев също отправи тържествено обръщение към присъстващите в платформата и най-вече към зрелостниците, като им пожела високи успехи на матурите и предстоящите кандидатстудентски изпити.

Съобщени бяха отличниците от настоящия випуск: Ахмед Калвун, Елица Тушинова, Красимир Джилджов, Нери Метунова, Сибел Топчи, Снежана Бошнакова, Сузана Моллова, Сузана Хаджиева, Фатме Калвун, Фатме Кесимова, Хера Кълкова, Цанко Хаджиев и Юзден Карадалиева.

Всички те ще бъдат наградени от Общинска администрация и училищното ръководство в деня на връчване на дипломите за средно образование.

Трогателно бе словото на отличничката от випуск 2020 година Юзден Карадалиева. Тя благодари на своите учители за положения труд, за старанието в класната стая, отправи най-добри пожелания към своите съученици, с които вече се разделят и са на прага на нов живот. Класният ръководител на 12-ти клас г-жа Биляна Хаджиева също се включи във виртуалната раздяла с любимите си ученици, отбеляза, че „не се сбогува с тях, защото се надява на предстоящи срещи и връзки с вече бившите си ученици…“

Зрелостниците получиха виртуални прегръдки и сърдечни пожелания за здраве, късмет и успехи в живота и от останалите учители. Особено вълнуващи бяха думите на водещите към тях:

„Може би няма да се насладите на блясъка на абитуриентския си бал, но блясъкът на живота е пред вас! Може би няма да чуете бурните овации на приятели и близки по улиците на Сатовча, но щастливите мигове по пътя на живота ви очакват! Днес светът е изправен пред голямо предизвикателство, така приемайте всички трудности по пътя си в голямото училище - ЖИВОТ!“

В края на виртуалния празник водещите не пропуснаха да поздравят и преподавателите в училището по случай Деня на българския учител 25 май. Благодариха им за неуморния труд като съвременни продължители на Кирило-Методиевото, с който откриват необятни простори на познанието и житейски истини и ценности.

Независимо, че празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан по нетрадиционен начин, всички присъстващи на тържеството бяха обхванати от чувства и вълнения, присъщи на всеки истински българин в Ден като 24 май.

Снимки

Виртуален 24 май в СУ Сатовча Виртуален 24 май в СУ Сатовча Виртуален 24 май в СУ Сатовча Виртуален 24 май в СУ Сатовча Виртуален 24 май в СУ Сатовча