Участие в българския военен мемориал в Ново село, Република Северна Македония

Участие в българския военен мемориал в Ново село, Република Северна Македония

На 6-ти май, 2019 г. - Ден на храбростта, по покана на Фондация „Българска памет“, 18 ученици от СУ Сатовча с ръководител г-жа Райка Славчева, посетиха и се поклониха на военния мемориал в Ново село, Република Северна Македония.

Специален гост от обществеността на с. Сатовча, бе дългогодишният учител по философия – г-н Калоян Шишков. Заедно с ученичката Рени Валериева от 12 клас, те дадоха интервю за събитието пред Българската Национална телевизия.

Поклонението се извърши от 13.00 часа. Над 600 българи и македонци от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини сведохме глави пред войнската храброст на героите, отдали живота си за свободата и обединението на отечеството ни.

На това паметно място са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Сред гостите на събитието бяха: председателят на Фондация Българска Памет - д-р Милен Врабевски, който е и инициатор на родолюбивата инициатива, посланикът на Република България в Република Северна Македония - Н. Пр. Ангел Ангелов, кметът на Петрич - Димитър Бръчков, кметът на Ново село - Горан Цветков и председателят на Движение за национална кауза - Андрей Арнаудов.

В поклонението взеха участие Детският хор и Духовият оркестър към НМУ „Любомир Пипков“, гр. София, които изпълниха химните на Република Северна Македония, Република България и Европейския съюз.

„Традиционното честване на 6 май - Ден на храбростта, ни дава повод да си спомним за миналото през призмата на настоящето и бъдещето.

Благодарение на работата ни през годините тук се говори за България с добро. Със собствените си инвестиции даваме един добър пример за евроинтеграция с реални измерения, защото най-важното нещо е да случват нещата по посока важността на България и нейното регионално значение за интеграцията на Западните Балкани.

Искрено вярвам, че с това съвместно празнично честване и многобройните инициативи, които имаме с младите хора от региона, допринасяме за добросъседския диалог и солидарност между България и Македония в перспективата на общото ни европейско бъдеще“, заяви д-р Милен Врабевски.

Заупокойна молитва в памет на падналите герои бе отслужена от Негово Високопреосвещенство - Струмишкия митрополит Наум.

По време на събитието бяха наградени ученици от Струмица, Македония за успешно участие в конкурса на Фондация Българска Памет за есе на тема „Личността на Дядо Герасим Струмишки“.

С полагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали бе отдадена от гвардейците от Националната гвардейска част.

В знак на признателност, учениците Росиана Орманова и Кристиян Джилджов поднесоха венец пред общия паметник „Българио, за тебе те умряха“.

За нас бе чест и гордост да присъстваме на това паметно събитие.

Изразяваме своите най-сърдечни благодарности на: председателя на Фондация Българска Памет - д-р Милен Врабевски, организаторите – г-жа Хатидже Джурина, г-н Атанас Стоев, г-н Рахим Арнаудов и всички ученици и учители от България и Македония.

Благодарим ви!

Снимки: Фондация Българска Памет